Word jij ook geraakt

Geraakt worden of getriggerd? Dit vind ik zo iets boeiends. Ik kan er soms echt van wakker liggen, serieus! Iemand triggert jou, of heeft jou geraakt door… een opmerking, zijn gedrag of denkwijze. Jij raakt daarvan geïrriteerd of misschien wel geraakt. Maar waarom triggert die gene jou wel en iemand anders niet? Waar heeft dat dan mee te maken? En triggert iemand anders jou, of ben je dat zelf?

 

Terug naar de basis

 
We gaan hiervoor terug naar de basis. Onze ervaringen in het leven worden bepaald door wat er bij jou van binnen leeft. Wat ik daarmee bedoel? Wij geven allemaal bepaalde dingen in het leven meer aandacht omdat dat de dingen zijn die wij belangrijk vinden, omdat dat op dat moment bij ons leeft of door bepaalde situaties die je hebt meegemaakt als kind. Bij iedereen is dat dus anders. Denk bijvoorbeeld aan toen je net zwanger was, zag je toen niet ineens overal zwangere buiken? Of stel dat je bijvoorbeeld een nieuwe zwarte Opel Corsa op het oog hebt… die auto zie je dan ineens overal. Iedereen heeft dus eigenlijk een eigen beeld van “het leven”, de waarheid oftewel realiteit. Heb je daar wel eens over nagedacht? 

Door iemand geraakt en getriggerd?

Bedenk dan eens dat je word geraakt door iemand. Je word boos, verdrietig, geïrriteerd of voelt je misschien wel aangevallen. Vaak is het, negen van de tien keer, een onschuldige of super oppervlakkige opmerking. Je geeft dan aandacht aan dat wat jij belangrijk vind of waar jij herkenning in ziet.
Vaak is het oude pijn van vroeger. Dat is confronterend voor jou. Daardoor ben je snel geraakt, ben je onredelijk, voel je je misschien wel bedreigd of voel je je gewoon klote. Doordat je op standje overleven staat, standje “aan”, kan je niet meer luisteren naar de boodschap of het verhaal van die ander. Je voelt je onveilig en bent “bewijzen” aan het zoeken en verzamelen om aan de ander te geven. Je projecteert onbewust je gevoel op de ander, daardoor hoef je zelf geen verantwoordelijkheid te nemen en dus ook niet te veranderen. Lekker veilig wel… niet heel effectief 😉 Herkenbaar voor je?
geraakt

Tips🌟  

Zie de trigger van de ander als een uitnodiging of als een boodschap voor jezelf. Wat staat jou in de weg? De ander triggert jou niet… dat ben je zelf. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gevoelens. Rot om te lezen, maar wel de kei-harde waarheid!
Hierbij een aantal tips:
1 – Leg aan de ander uit dat je geraakt word door diegene. 
2 – Voel en bekijk wat er gebeurt bij je vanbinnen. 
3 – Onderzoek het, wat voel je? Waar komt dit vandaan? Wat is het waar je nog mee aan het werk kan?
4 – Wees lief voor jezelf. Het is goed dat je je zo voelt! Stop het niet weg maar ga ermee aan de slag. 
5 – Bedenk dat als je deze trigger laat leiden dan creëer je pijn die zich blijft herhalen.
 
Ik struggle hier ook nog steeds mee. Het blijft lastig om te bedenken wanneer triggert iemand mij? En wanneer heeft iemand echt slechte bedoelingen? Wanneer moet ik ermee aan de slag en wanneer moet ik het laten rusten? Dus nee, na deze blog te hebben gelezen kan je niet ineens al je oude pijnen en triggers oplossen. Het blijft iets waar je aan zult moeten blijven werken. Maar ik zie het als iets moois! Ik leer mezelf hierdoor beter kennen en blijf groeien in mijn eigen ontwikkeling. 

Liefs,
Anouska